Строительный портал: строительство, недвижимость, нормативы (ДБН,СНиП,ГОСТ,ДСТУ), новости, технологии
Нормативные документы Украины

Гігієна харчування

Разделы:
Сортировка: Код (позначення) Название
Про заборону ввезення, реалізації, обігу та використання продукції

 

Постанова першого заступника головного державного санітарного лікаря України від 12.01.2009р. N 2

Методичні рекомендації для лікарів загальної практики - сімейної медицини з приводу консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування

 

Затверджено: Наказ Міністерства охорони здоров'я України 14.01.2013 N 16

Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування

 

Затв.Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України 03.01.2003 №2

Правила роботи закладів (підприємств) громадського харчування

 

Затв. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України 24.07.2002 р. № 219, Зареєстр в Мінюсті України 20.08.2002 р. за № 680/6968;Зміни: Мінекономіки України, наказ 17.05.2006 N 170; Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 травня 2006 р. за N 624/12498;

Нормы оснащения предприятий общественного питания посудой, столовыми приборами, мебелью и кухонным инвентарем

 

Министерство торговли СССР Приказ №38, 9.02.1973 г.

Державні санітарні норми та правила. Транспортування продовольчої продукції

 

Затв.МОЗ України Наказ № 239 14.05.2004, Зареєстр. в мінюсті України 31.08.2004 р. за № 1072/9671

Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів

 

Затверджено: постанова КМУ від 15.06.2006 р. N 833. Із змінами від 10.03.2017 р.

Порядок ведення реєстру потужностей (об'єктів) та їх операторів

 

Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 24 січня 2008 року N 25 Про затвердження Порядку ведення реєстру потужностей (об'єктів) та їх операторів; Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7 лютого 2008 р. за N 87/14778

Методы обработки яичного меланжа с целью улучшения микробиологических показателей качества

 

Утв. Минпищепромом 7 декабря 1977 г.

Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва

 

Затверджено: постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. № 208

Санитарные правила для предприятий винодельческой промышленности

 

Зам. главсанврача СССР 10.07.1972; зам. Минпищепром СССР 17.08.1972

Положение о приостановке производства и реализации мясных и молочных продуктов при выявлении нарушений ветеринарно-санитарных, санитарно-гигиенических и технологических режимов

 

Приказ Министерства мясной и молочной промышленности СССР 07.05.1979 N 94

Державні санітарні правила для підприємств хлібопекарської промисловості

 

Статус: Проект; МОЗ України, 2006р.

Программа гигиенического обучения поваров и запроизводством

 

Нач. Глав. Санэпидуправления СССР, 21.08.70г.

Технологическая инструкция по снижению содержания нитратов в полуфабрикатах из ранних овощей - редиса, капусты белокачанной, огурцов, кабачков, лука зеленого, зелени петрушки

 

Минторговли Украины, 15.01.92 г.

Нормы усушки парного мяса и субпродуктов при охлаждении до 4 - 0 град. c в камерах холодильников

 

Приложение №1 к приказу Министерства мясной и молочной промышленности СССР от 28.12.1981 г. N 300

Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною

 

Затверджено: наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 02 листопада 2017 року N 592, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 листопада 2017 р. за N 1434/31302

Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії

 

Затверджено: наказ Міністерства охорони здоров'я України 03 вересня 2017 року N 1073, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02 жовтня 2017 р. за N 1206/31074

Натуральні добові норми харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації, в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах, для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку, відпочиваючих у санаторіях сфери управління Мінпраці

 

Затверджено: постановою КМУ від 13.03.2002 р. N 324

Норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу

 

Затверджено: постановою КМУ від 27.12.2001 р. N 1752. Із змінами: постанова КМУ від N 1046 від 14.11.2012 р.

Порядок віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок

 

Затв.постановою КМУ від 26.07.2006 р. N 1023 Про реалізацію статті 28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"

Порядок проведення державної реєстрації харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок

 

Затв.постановою КМУ від 26.07.2006 р. N 1023 Про реалізацію статті 28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"

Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби у закладах ресторанного господарства

 

Затв. наказом Міністерства економіки України 25.09.2000 N 210 Про Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби у закладах ресторанного господарства, зареєстр. в Міністерстві юстиції України 12.10.2000 р. N 705/4926; зі змінами N 21 від 25.01.2008

Перелік установ та закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, уповноважених на проведення експертизи, пов'язаної з віднесенням харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок та переліку установ та закладів, організацій та лабораторій, уповноважених на проведення їх досліджень (ідентифікації, випробування та оцінки ефективності)

 

Затв.наказом МОЗ України від 30.10.2006р. N 715 Про затвердження переліку установ та закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, уповноважених на проведення експертизи, пов'язаної з віднесенням харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок та переліку установ та закладів, організацій та лабораторій, уповноважених на проведення їх досліджень (ідентифікації, випробування та оцінки ефективності)

Порядок и периодичность контроля продовольственного сырья и пищевых продуктов по показателям безопасности. Методические указания

 

№5.08.07/1232

Загальні вимоги до здійснення переробки, утилізації, знищення або подальшого використання вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції

 

Затверджено: постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2001 р. N 50. Зміни: постанова КМУ від 04.07.2017 р. N 466

Методико-біологічна оцінка нетрадиційної продовольчої сировини і нових харчових продуктів. Методичні вказівки

 

Методика вилучення, утилізації та знищення сільськогосподарської сировини і харчових продуктів, що зазнали впливу пестицидів та агрохімікатів і непридатні до використання

 

7.03.96 №5.08.07/306.

Перелік харчових добавок, дозволених для використання у харчових продуктах

 

Затверджений: постанова КМУ від 4 січня 1999 р. N 12. Із змінами: постанови КМУ N 342 від 17.02.2000, N 1140 від 21.07.2000, N 1656 від 08.11.2000, N 674 від 21.06.2001, N 143 від 11.02.2004

Положення з проведення контролю паперу (картону), призначеного для пакування сухих харчових продуктів за санітарно-гігієнічними показниками якості та безпечності

 

Наказ Державної акціонерної компанії "Укрресурси" від 16.08.1996 р. №78. Зареєстр. в Мінюсті України 22.08.1996 р. за N 469/1494

Порядок вилучення, утилізації та знищення непридатних для використання сільськогосподарської сировини і харчових продуктів

 

Пост. КМУ від 28.12.1995 р. N 1065

Порядок проведення державної реєстрації спеціальних харчових продуктів і висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи на продовольчу продукції

 

Затв. Постан. КМУ від 23.07.2004 р. N 942

Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами

 

Затв. Наказ Мінекономіки та з питань євроінтеграції України 11.07.2003 N 185. Зареєстр. в Мінюст України 23.07.2003 р. за N 628/7949. Із змін. згідно .наказ Мінекономіки N 259 від 29.08.2005р.

Правила торгівлі на ринках

 

Затв.Наказ Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податковоїадміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України 26.02.02 N 57/188/84/105, Зареєстровано в Мінюсті України 22.03 2002 р. за N 288/6576. Із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінекономіки та з питань європейської інтеграції N 172/702/332/108 від 03.07.2003, N 298/778/413/269 від 22.09.2005.

Про вдосконалення контролю якості і безпеки харчових продуктів

 

Пост. КМУ від 9.11.1996 р. N 1371

Інструкція Про порядок проведення державного санітарного нагляду за продовольчою сировиною та продуктами харчування, що надходять по імпорту (тимчасова)

 

затверджена №5.08.12/416.

Санитарные правила для предприятий спиртовой промышленности

 

Санитарные правила по уходу за доильными установками и молочной посудой, контролю их санитарного состояния и санитарного качества молока

 

Утв. зам. Министра сельского хозяйства СССР 26.06.85.

Тимчасові максимально допустимі рівні (МДР) вмісту смоли (конденсату) та нікотину в сигаретах

 

Наказ МОЗ України від 15.07.1997 р. N 213

Санитарные правила для предприятий по производству быстрозамороженных готовых блюд

 

Минмясомолпром СССР, 1984

Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі

 

Затв. наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.96 N 369. Зареєстр. в Мінюсті України 23.07.1996 р. за N 372/1397. Із змін. згідно Наказ МЗЕЗторгу N 402 від 07.07.98, Наказ Мінекономіки N 259 від 29.08.2005; Станом на 25.01.2008

Про удосконалення автоматизованої системи обліку та аналізу профзахворюваності в Україні

 

Наказ МОЗ України №31від 10.02.98

Государственные санитарные правила для предприятий (цехов), которые производят кондитерские изделия с кремом

 

Приказ МОЗ Украины 28.08.1997 N 262

Про державну реєстрацію спеціальних харчових продуктів (харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання)

 

Наказ МОЗ України 20.04.2006 N 239 ( Із змінами згідно з Наказом МОЗ N 376 від 09.06.2006 )

Про затвердження значення гігієнічного нормативу вмісту харчової добавки фероціаніду калію (Е 536) у солі кухонній (повареній)

 

Затверджено: постанова МОЗ від 01.12.2003 р. N 32

Про затвердження значень гігієнічного нормативу вмісту харчової добавки цикламова кислота та її натрієва та кальцієва солі (Е-952)

 

Затверджено: постанова МОЗ від 31.01.2004 р. N 5

Рекомендації щодо виробництва і реалізації молока від корів, які утримуються у господарствах населення, відповідно до вимог ДСТУ 3662-97

 

Наказ Мінагрополітики України 05.08.2003 р. N 262. Рекомендації скасовуються через два місяці з дня опублікування Розпорядження КМУ від 10.03.2017 р. N 166-р «Про скасування деяких наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади»

Порядок проведення атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів суб'єктів господарювання

 

Затв. Наказ Міністерства аграрної політики України і Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики 21.01.2005 N 23/17, Зареєстр. в Мінюсті України 26.01.2005 р. за N 99/10379

Порядок ведення реєстру атестованих виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів

 

Затв. Наказ Мінагрополітики України, Міністерства охорони здоров'я України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики 21.01.2005 N 24/28/18, Зареєстровано в Мінюсті України 26.01.2005 р. за N 100/10380

Перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні

 

Затверджено: наказ Держспоживстандарту України від 01.02.2005 N 28, pареєстровано в Мінюст 04.05.2005 р.за N 466/10746. Із змінами: наказ N 171 від 14.07.2005, N 219 від 22.08.2005, N 353 від 15.12.2006, N 6 від 29.01.2007, N 142 від 05.07.2007, N 221 від 13.09.2007, N 80 від 24.02.2009 N 137 від 07.04.2009, N 1689-р від 23.12.2009, N 425 від 22.09.2010, N 426 від 22.09.2010, N 162 від 25.10.2011, N 163 від 25.10.2011, 30.07.2012 N 876, 06.11.2013 N 1308, від 06.05.2015 р. N 452, від 06.05.2015 р. N 451, від 13.11.2015 р. № 1443, від 29.08.2016 р. N 1411 Включає Розділ 28. Будівельні матеріали, вироби та конструкції

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХПП). Випуск 7. Загальні професії працівників виробництв харчової промисловості

 

Затв. Постан. Державного комітету України по харчовій промисловості від 19.02.1997 р., Погодж: Міністерством праці України, Міністерством сільського господарства і продовольства України, Міністерством рибного господарства України

Порядок проведення перевірок у суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, якості продукції, додержання обов'язкових вимог щодо безпеки продукції, а також додержання правил торгівлі та надання послуг

 

Наказ Держспоживстандарту України 25.10.2006 N 311, Зареєстр: в Мінюст 21.11.2006 р. за N 1219/13093

Правила благоустрою території, паркування транспортних засобів, тиші в громадських місцях, торгівлі на ринках у м. Києві

 

Київська міська Рада III сесія XXIV скликання, Рішення від 26.09.2002 року N 47/207 , В редакції від 9.03.2006 р.

Перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку

 

Постанова КМУ від 27.07.1995 р. N 554 в редакцiї вiд 14.02.2001 р.

Про збір та видачу дозволів на розміщення об'єктів торгівлі

 

Київміськрада, рішен. №678/2088 від 18.11.04р.

Про надання висновку державної санітарно-епідемічної служби про відповідність наявних приміщень вимогам санітарних норм і правил щодо провадження окремих видів господарської діяльності

 

МОЗ України, Наказ №333, 13.08.2001р

Порядок видачі санітарних сертифікатів на вантажі з харчовими продуктами, призначеними для експорту

 

Затверджено Постановою головного державного санітарного лікаря України від 19.05.2008 р. № 11

Про втрату чинності Наказ МОЗ України №68 від14.04.95

 

Наказ МОЗ України №831 від 15.12.06

Порядок видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 р. N 712. Із змінами: Постанова КМУ від 9 червня 2010 р. N 427 Про внесення зміни до пункту 9 Порядку видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів. Із змінами від 19.01.2011 року

Порядок утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів

 

Затвердж. постановою Кабінету Міністрів України N 508 від 19.04.2004 р.

Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України N 854 від 30.06.1996р. Із змінами: постанова КМУ від № 924 від 11.12.2013 р.

Про затвердження максимально допустимого рівня використання харчового барвника Е-129 у безалкогольних напоях

 

Затвердж. Постановою головного державного санітарного лікаря України N 17 від 13.05.2002р. Про затвердження значень гігієнічних нормативів

Затвердження значень гігієнічних нормативів вмісту харчових добавок аспартам (Е-951) та ацесульфам-К (Е-950) у харчових продуктах

 

Затвердж. Постановою Головного державного санітарного лікаря України N 42 від 28.12.2002р. Про затвердження значень гігієнічних нормативів вмісту харчових добавок аспартам (Е-951) та ацесульфам-К (Е-950) у харчових продуктах

Затвердження значень гігієнічних нормативів вмісту харчових добавок у харчових продуктах сорбінової кислоти (Е-200) та її солей - сорбату натрію (Е-201), сорбату калію (Е-202)

 

Затвердж. Постановою Головного державного санітарного лікаря України N 25 від 17.07.2003р. Про затвердження значень гігієнічних нормативів вмісту харчових добавок у харчових продуктах

Про застосування харчової добавки гідроксипропілметилцелюлоза (Е 464)

 

Затвердж. Постановою Головного державного санітарного лікаря України N 42 від 27.12.2007р. Про застосування харчової добавки гідроксипропілметилцелюлоза (Е 464)

Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)

 

Затверджено: наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 р. № 590 Зміни: наказ Мінагропрод від 17.11.2015 р. N 429

Детальні правила виробництва органічних морських водоростей

 

Затверджено: постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. N 980

Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) аквакультури

 

Затверджено: постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. N 982

Правила обов'язкової сертифікації послуг харчування

 

Державний комітет по стандартизації, метрології та сертифікації , Наказ Держстандарт № 37 від 27.01.1999, Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 квітня 1999 р. за N 235/3528

Санитарные правила для предприятий желатиновой промышленности

 

Утв. Заместитель главного государственного санитарного врача СССР 26.10.1978 г.

Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії

 

Наказ МОЗ України від 18.11.1999 р. N 272 Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії

Порядок видачі експлуатаційного дозволу. Форма експлуатаційного дозволу

 

Затверджено: постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 р. N 930. Із змінами: постанова КМУ № 694 від 05.10.2016 р.

Реєстр потужностей (об'єктів) та їх операторів, що здійснюють діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів за 2015 рік

 

Державний реєстр харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок за 2015 рік

 

Вимоги до продуктів з какао та шоколаду

 

Затверджено: наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 13.04.2016 р. N 157, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06.05.2016 р. за N 688/28818. Зміни: наказ від 28.12.2017 р. N 705